Martin Luther King en Zwarte Piet

martin_luther_king___t_shirt_template_by_grooveman59-d8z32wtKinderfilosoof

Het is alweer even geleden dat het Martin Luther King dag was. In de klas van Simon wordt er voorgelezen over Martin Luther King en besproken waar hij voor stond. Het is niet de eerste keer dat Simon hierover hoort, maar herhaling is de moeder van de wetenschap en nu begint het tot hem door te dringen. Opeens is hij helemaal geboeid door Martin en wil hij zelfs naar de bibliotheek om er een boek over te halen. We lezen het samen en hij bestookt mij met ingewikkelde levensvragen als “maar waarom vonden mensen dan dat zwarte mensen minder mogen dan anderen” of “moesten hun kinderen dan ook als slaven werken?” Het wordt nog ingewikkelder als hij vraagt: “bestaan er nu ook nog grote mensen en kinderen die als slaaf moeten werken?” Simon is onze kleine filosoof.

Liegend opvoedenliegen

Je hoeft als ouders natuurlijk niet te beginnen over de lelijke dingen in het leven. Met een beetje manipulatie kun je de werkelijke Dark Side best nog even op afstand houden. Er rest nog tijd zat om kinderen de nare kanten van het leven te laten ontdekken. Het wordt anders als ze er zelf om gaan vragen. Wat dan? Ontkennen om ze te sparen of toegeven en uitleggen? Doen alsof ik het niet gehoord heb, werkt niet meer, dus de vraag of er nog slaven zijn, zal ik toch moeten beantwoorden. Tegelijkertijd weet ik dat de waarheid mij slapenloze nachten gaat opleveren. Simon denkt veel na, en van (te) veel nadenken krijg je nachtmeries. En als je een nachtmerrie hebt, roep je? …………………. Juist ja: MAMA!!!!!

(Waarom geen PAPA?  Maar dat is voer voor een andere blog.)

Kinderslavernij

Mijn strategie wordt; niet ontkennen of liegen, maar zo weinig mogelijk onthullen van hoe het écht zit. Het lijkt mij dat ze dan misschien nog wat kleine vragen hebben, maar dan zal het wel klaar zijn.AfricanSlavesTransport

Fout gedacht……… Hoe kan ik zo dom zijn? Nadat ik vertel dat kinderen in de tijd van de slaven hier ook andermans bezit waren en ze dus ook “weleens” moesten “helpen”, ontstaat er een waar vragenvuur: “werden ze ook geslagen, mochten ze niet naar school, kregen ze wel te eten, moesten ze kettingen om, hoezo kunnen grote mensen kinderen van anderen afpakken….. gebeurt dat nu ook nog,  kunnen grote mensen mij ook vangen en laten werken ……..?” Het gaat van kwaad tot erger en het gaat een richting op die ik écht niet wil. Ten einde raad begin ik te liegen en maak de dingen mooier dan ze zijn. Dat hoort bij opvoeden vind ik, soms is de waarheid te akelig en is liegen beter. Dus “vroeger was dat zo maar nu niet meer. Nu worden kinderen beschermd en mogen de grote mensen ze niet meer laten werken.” Simon gerustgesteld.

Spangas en kindsoldaten

Merel is halverwege afgehaakt en zit al een tijdje te lezen. Net als ik denk dat ik het er toch aardig heb afgebracht in deze heikele opvoedingsituatie, roept ze door de kamer: “Da’s niet waar wat mama zegt want in Afrika worden kinderen gevangen om te vechten als soldaten. Dat heb ik zelf gezien in Spangas.” …………………………………………………Ga direct naar de gevangenis en indien u Start passeert ontvangt u geen 20.000….. Spangas is een K**programma.war child

Zwarte piet

Een aantal nachtmerries verder en een paar weken zonder vragen over slaven, loop ik met Simon over straat. Er passeert een schoolbus. Dat herinnert Simon ineens aan Rosa Parks én dus aan gekleurde mensen én dus aan de slavernij.Rosaparks_(cropped) “Mama weet je nog van Rosa Parks die niet achter in de bus wilde gaan zitten?’ Ik haal even diep adem, tel tot tien en hoop er maar weer het beste van. Nog voordat ik weer kan uitademen zegt Simon: “nu snap ik waarom de mensen hier zwarte piet stom vinden!!!!” Mijn moederhart vult zich met trots, mijn kleine filosoof. Daar zouden een aantal grote mensen in Nederland nog wat van op kunnen steken.

 

 

 

 

 

 

 

Advertisements

3 thoughts on “Martin Luther King en Zwarte Piet

 1. Smart kid, just like his mother. Mothers are the true Heroes, that`s why they are being called during the nigth!!
  groeten Doc. René

  Like

 2. Hallo Marley, Wat een mooi verhaal weer. Goed aangepakt en je ziet dat kinderen vaak zelf de dingen op zijn plaats zetten en oplossen. Mooi hoor. Komt goed binnen, nu er hier zoveel haat is tegen de vluchtelingen. Ik snap het niet zo goed, maar ja ik sta er natuurlijk ook heel anders in. Ontmoet ze bij ons vrijwilligerswerk bij het Huis van Compassie, waar Piet tegenwoordig heel druk mee is en ik ook wat kleinere taken heb. Hele prettige mensen die Syriërs, eager om alles aan te pakken en de Ned. taal onder de knie te krijgen. Mooi om te zien. Maar ik ben ook trots op veel Nijmegenaren die hulp aan bieden (taallessen, handwerken, kleuterklassen, maaltijden thuis etc) Nijmegen doet het erg goed. Het is een nare tijd en soms maak ik me echt zorgen over het toch moet gaan. Met hier een Wilders en bij jullie Trump, daar word ik niet echt vrolijk van.

  Je zult het niet geloven , maar in de nacht van 3 op 4 maart dacht ik aan je en dat ik nooit meer een stukje kreeg. Tada en daar kwam je mooie verhaal ver Simon en Merel weer binnen. Toeval bestaat niet zeggen ze dan.

  Hier gaat alles zijn gewone, goeie gangetje. Zie weinig van de mensen in de straat, terwijl we toch een bijzondere lekkere winter hebben met amper sneeuw en kou. Af en toe even een dagje en dan gaat de temperatuur weer omhoog. De voorjaarsbloemen zijn al lang uit en sommige heesters en bomen zitten al vol knop. In het huis , pal achter ons, het 2e huis van de hoek op de Postweg wordt hard geschilderd en getimmerd etc en dat is in korte tijd al zeker het 4e huis op de Postweg dat verkocht is. Ik hoop dat er een gezellig gezin in komt. Wiet uit de straat is overleden en daar stonden pas een hele groep mensen voor de deur om het huis te bezichtigen. Maar op Funda staat nog niks. Marjo is verhuisd en in haar huis komt een nieuw gezin. P en ik zijn nu echt een van de oudjes. (in leeftijd dan !!!!)

  Fijn dat jullie het goed naar jullie zin hebben en dat de kinderen het goed maken. Hebben ze het nog wel over Nijmegen of is dat gewoon voor een stuk weg. Loeka en Merel hebben nog wel contact via Skype geloof ik. Is Bart’s zijn werk succesvol? Ik zie jou al als “”Jo met de banjo”” de scouting aanvoeren. Ik zie hier weinig ouders dingen met kinderen doen op het veld. Jij was altijd met je kinderen in de weer. Echt leuk hoor. Later zullen ze je daar dankbaar voor zijn. Klinkt truttig, maar dat merk ik aan mijn jongens die dat nu zeggen. Had ik al verteld dat Kees gaat trouwen dit jaar met zijn Marijn? Ze gaat zelfs Elands heten. Nou dat had ik bij deze dame niet verwacht. Zeer zelfstandig. Ze is nog tot half mei hard aan het studeren voor haar master, naast een full time baan bij de taalschool in Utrecht, waar het bere druk is, door oa alle nieuwe vluchtelingen kinderen. Dus Kees is naast zijn baan, full time pappa voor Timme. Hij geniet er ook enorm van. Jammer dat Marijn nu al voor de 3e keer een miskraam heeft gehad. Maar dat heb ik misschien al eens verteld. Ja de ouderdom hè, dan verval je in herhalingen. Over ouderdom gesproken, hoe gaat het met je vader. Ik ken hem niet , maar denk wel vaker aan hem. Hoe in een aantal jaren er zoveel kan veranderen in een leven. Ik zie dat om me heen. Dat is echt een nadeel van ouder worden, merk ik. Maar ja dat hoort er ook bij. Ik ga er regelmatig op uit, klei en brei weer bij de Hobbywerkplaats, heb nog steeds mijn pleegzoon (bijna 56!!) waar ik voor zorg en knutsel nog altijd thuis. Wie weet hoe lang ik later nog thuis moet zitten, waar ik overigens heel graag ben, dus nu maar lekker leuke dingen doen. We hebben zelfs een poets, sinds 2 x. Nou lekker hoor. Elke 14 dgn wordt de keuken en badkamer helemaal uitgesopt en wij houden het dan bij in de tussentijd.

  Nou lieve kind, dit was het weer even. Doe veel groeten aan Bart en de kinderen (als ze me überhaupt nog kennen) Veel liefs van ons en het allerbeste. Lieve groet van Moortje, Piet en Rita

  Date: Fri, 4 Mar 2016 04:27:26 +0000 To: rielro@hotmail.com

  Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s