Oppassen en snobby moms

oppassenOp de zomerschool vorig jaar vroeg ik helpende tieners of ze wilde oppassen en wat ze dan verdienen. Ik sloeg achterover! Meisjes van 13 tot 16 jaar vragen 10 dollar per uur! Ter vergelijk: het minimum loon in Massachusetts is 9$. 10$ blijkt hier toch normaal en we maken geregeld gebruik van Maddie die 15 is en erg leuk! Je went aan het idee 16 dollar af te rekenen voor twee films en dan later 40 dollar voor de oppas. Gewoon niet over nadenken en blijven investeren in geluk.

A mom’s helper

Halverwege het jaar belt er hier een leuk meisje aan met de vraag of ik wellicht een “moms helper”  zou kunnen gebruiken. Ze is 12 jaar. In postuur een kop kleiner dan Merel en heeft geen enkele ervaring. Ze heeft onze schommel gezien en vertelt dat ze daarom bij ons aanbelt. Ze blijkt hier om de hoek te wonen. Ondanks haar verlegenheid, doet ze haar best om mij te overtuigen. Ik houd van  kinderen die initiatief tonen en durf. Dus neem ik haar briefje met gegevens aan en zeg dat we het zullen overwegen. Ik kan wel een oppas gebruiken die af en toe een uurtje kan komen of de kinderen van school haalt. Navraag leert mij dat een “moms helper” een opstap is naar een echte oppas en zo’n 4 tot 5 dollar per uur verdient. Je vraagt ze voor een uurtje en bent dan zelf thuis of in de buurt. Da’s qua geld te overzien en lijkt mij ook nog een goede investering in de toekomst. Ze blijkt een schat van een meid! Ik vraag haar wat ze wil verdienen en ze zegt dat het haar niet uitmaakt. Ze vindt het gewoon leuk om te doen. Mooi, dacht ik. Dat lijkt mij een goede deal. 4 tot 5 dollar kan ik mee leven.

Snobby Mom

Ik spreek met haar af dat ik eerst met haar moeder spreek. Ze is tenslotte pas 12 jaar. Zo gezegd zo gedaan. Nu was ik gewaarschuwd voor de aanwezigheid van verwende rijke dames in deze buurt. Eerlijk gezegd had ik ze nog niet zo vaak in het wild gezien, laat staan thee met ze gedronken. Nu dus wel….. Ik kan het niet helemaal uitleggen, maar binnen 2 minuten staan bij mij de haren overeind. Het is de manier waarop ze kijkt naar mijn aftanse jurk, niet gestylde haren en zelf geverfde nagels. Op slag voel ik mij ma Flodder maar vooral ongemakkelijk en geïrriteerd. Uiteraard drinkt ze geen koffie of gewone thee maar kruidenthee en neemt ze geen koekje. Ik neem uit protest een dubbele espresso en twee koekjes. Ze legt mij uit waarom ze haar dochter vier keer in de week aan de andere kant van de staat voetbaltrainingen laat volgen. Iets over kwaliteit en het beste willen voor je kinderen. Jaja. En dan begint ze over geld verdienen en carrière maken. Rode draad van het verhaal dat ze het wel gemaakt heeft in deze wereld. Tegelijkertijd voel je aan alles dat dat niet zo is…  Na een half uur naar dat gebrazel geluisterd te hebben en braaf “oeh” en “aaah” te zeggen, lijkt ze haar thee eindelijk op te hebben. Ik vraag nog even wat ze denkt dat haar dochter zou moeten verdienen in deze positie. O, ja zegt ze daar heb ik het vanochtend met mijn man over gehad. Omdat ze nog zo jong is en geen ervaring heeft, hadden wij gedacht aan 10 tot 15 dollar per uur……… Ik verslik mij en kan mij er nog net er van weerhouden de koffie en koek op te hoesten en in haar richting te blazen. KOLERE die had ik, ondanks alles, niet zien aankomen. Ik werk haar de deur uit en blijf verbijsterd achter. Mooi voorbeeld van mensen die geen benul hebben van de waarde van geld en dat dus ook hun kinderen niet leren. Hoe moet die meid ooit snappen dat je gewoon écht moet werken voor je geld in deze wereld? Navraag leert mij dat deze dame op zijn minst een beetje vreemd is en dat het echt buitenproportioneel is. Hoe kan zo’n doos nu zo’n leuke meid voortbrengen. Er is dus nog hoop voor de kinderen van kakwijven. Het meisje moet ook niet de dupe worden van haar over het paard getilde moeder dus neem ik haar aan, voor 5 dollar per uur. Ze gaat meteen akkoord. Ze is hier een keer of tien geweest en was een prima oppas voor als ik thuis ben. Ze doet allerlei leuke dingen met de kinderen, maar laat mij dan achter met een overhoop gehaald huis, overal vieze glazen en een huiskamer als die van de familie Flodder…………….. Opruimen heeft ze uiteraard niet geleerd want daar hebben ze thuis een Spaans sprekende hulp voor die 9 dollar per uur verdient.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s