We zijn los! De vakantie is begonnen.

IMG_458923 juni was de laatste schooldag. We gaan tien weken vakantie tegemoet. Mensen met kinderen weten dat een dagje 24 uur met je kinderen harder werken is dan een gemiddelde normale werkdag. Dus als niet werkende moeder is het niet alleen HOERA HET IS ZOMER maar meer HOE GA IK DIE TIEN WEKEN DOORKOMEN? Begrijp mij niet verkeerd: ik houd heel veel van mijn kinderen. Komt nog bij dat ik het eigenlijk wel leuk vind om nu veel tijd met ze door te brengen. Ze hebben een leuke leeftijd. Het is fijn dat ze al veel zelf kunnen: aankleden, tanden poetsen, boterhammen smeren, tas inpakken en bovendien schijten ze niet meer in hun broek en vegen ze hun eigen billen af. Dat maakt het leven een stuk gemakkelijker.

Energiehuishouding

Er zijn dagen bij dat het eigenlijk prima gaat. Ik denk dat ik geen hele moeilijke kinderen heb en ze luisteren redelijk goed. Daar ligt het niet aan. Maar als ik ze lang achter elkaar hele dagen heb dan gaat er iets in mijn energiehuishouding niet helemaal goed. Ik vergelijk het weleens met mijn Iphone. Als je je GPS appjes niet uitzet is je batterij binnen een halve dag leeg. En kinderen zijn net GPS (a)appjes. Helaas verschijnen er bij mij geen notificaties op mijn voorhoofd als ik nog maar 10 of 20% heb. En ik ben mij er ook niet altijd van bewust dat ik al zo laag zit. Als een van de kinderen op zo’n moment naast mij staat met de briljante zin “Wat kan ik doeoeoeoeoen?”, dan gaat dat niet altijd goed. En als het dan ook nog zo’n benauwde 35 graden dag is, dan is het feest compleet. Er gebeurt dan iets heel vreemds in mijn hoofd. Ik kan niet meer helder denken en wil alleen nog maar weg, weg, weg. Ik moet eigenlijk gewoon ergens kunnen opladen. Kinderen voelen dat feilloos aan en als je eigenlijk al lang op je rug ligt, stoten ze dan een glas melk om, vallen ze uit de schommel of hebben ze plotseling enorme buikpijn. Soms vlucht ik naar het toilet omdat ik hoop dat ze een beetje respect hebben voor het feit dat ik ook weleens een andere grote boodschap moet doen behalve de koelkast vullen. Maar ook daar ben ik niet veilig. En niets is erger dan zeurende kinderen die aan je deur rammelen terwijl je net bezig bent met een “number two”. Tien weken zijn een heleboel weken.

Arbeidstijdenwet

En daar zit nu het verschil met een baan. Bij een baan heb je PAUZES en vrije dagen. Het heeft een kop en een staart.  Vroeger was ik groepleidster. Had ik tien of twaalf losgeslagen kinderen en draaide ik daar mijn hand niet voor om. Ik wist hoe lang het ging duren en ik had PAUZES. Het vooruitzicht dat je na werktijd weer lekker thuis op de bank kunt bijtanken, doet wonderen. Deze verplichte “rust na werktijd” zoals dat in de arbeidstijdenwet staat, geldt niet voor zorgende ouders. Wel voor nannies trouwens. En dus organiseer ik nu mijn eigen pauzes.

Vakantieplannen

IMG_4591Inmiddels door schade en schande wijzer geworden heb ik geleerd dergelijke dieptepunten in mijn huisvrouwenbestaan te vermijden door vakantieplannen te maken. Er hangt een lijst naast het whiteboard met wat we kunnen doen in de vakantie. Maximaal twee dagen per week thuis en de rest de hort op. Die plannen hebben we samen gemaakt, maar ik beslis uiteindelijk. En veel dingen vraag ik niet, maar is een mededeling. Dat werkt het beste. En een tweede weg naar succes is het beleidsmatig inzetten van de Ipad en de tv. Te lang is niet goed, maar strategisch gebruik maken van het digitale aanbod voor kinderen werkt als een trein. Ik koffie en zij een ipad met een koekje. Verder heb ik een lijst met mogelijke “playdates”. Ik heb zorgvuldig nagevraagd wie wanneer op vakantie gaat zodat we op dagen dat we niet weggaan afspraakjes kunnen maken. En de kinderen waar ik moe van word als ze hier komen spelen zijn gewoon “toevallig” de hele zomer op vakantie. Da’s beter voor mijn batterij. Super. Vinden de mama’s ook leuk kunnen we elkaar een beetje helpen. Ik vind het geen probleem kinderen hier in de tuin te hebben en daar maak je vrienden mee 😉

Universeel

Het blijkt een universeel probleem te zijn en dus bestaat het vakantiemonster ook in de USA. En daarom is er hier heel veel te doen. Dichtbij een grote stad wonen is sowieso leuk, maar hier helemaal. Er wonen hier heel veel kinderen.  We kunnen dagelijks kiezen uit veel mogelijkheden en je hoeft er niet ver voor te gaan. Concerten, gratis dagen in het museum, voorlezen in de bibliotheek, gratis zwembaden, buitenbios, knutselmiddagen en voor tweetalige kinderen met een achterstand in engels is er zelfs een vijf weken durend ELL (English Language Learning) zomerkamp met een schaduwprogramma voor de ouders. Vijf weken van acht tot twaalf engels leren. Fantastisch!

Advertisements

2 thoughts on “We zijn los! De vakantie is begonnen.

  1. Pingback: Vakantie is… stilte in je hoofd | From guestwriters

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s