Kreeft en bier

Kreeft is één van onze lievelingsgerechten op de BBQ. Van mijn grote vriend Jamie heb ik geleerd om ze humaan te doden. Helemaal niet nodig om ze levend te koken. Dat deden ze vroeger overigens ook niet. Maar toen waren ze ook niet zo populair. Geschokt door onze ervaringen in een lobster joint aan de kust én het feit dat ze hier zo goedkoop zijn, ben ik mij er eens wat meer in gaan verdiepen. lobster bbqToen de (overwegend Engelse) kolonisten hier aankwamen moesten ze de kreeften soms letterlijk en figuurlijk aan de kant duwen. Ze waren vaak groter dan 60 centimeter en met zo velen dat het strand er regelmatig mee bezaaid lag. Al snel hadden ze allemaal hun buik vol van kreeft en werd het gedegradeerd tot eten voor het vee, de bedienden, arme sloebers en criminelen. Een pond bonen kostte destijds vijf keer zoveel als een pond kreeft. De rijken wilden het niet eten en voerden het aan hun huisdieren en huisstaf. Er is hier destijds zelfs een rechtzaak geweest waarbij een organisatie van bedienden hun bazen voor de rechter sleepten om af te dwingen dat ze niet meer dan 3x per week kreeft te eten kregen. In de gevangenis van Boston voerden ze hun gevangen kreeft en bier. Kreeft om ze niet te laten verhongeren en bier zodat ze niet ziek werden. Kreeft werd pas populairder toen er rond 1850 toerisme ontstond in de richting van Boston. Rijke lui uit New York en Washington kwamen deze kant op en die waren dol op kreeft. Omdat ze het ook graag mee naar huis namen, werd het vanaf toen ook nog eens ingeblikt. Veel recepten van lobsterrolls stammen nog uit die tijd. Het is hier nog steeds niet zo populair of speciaal als in veel andere landen. Het zet mij wel aan het denken…. zou ik ze ook het minder lekker vinden als hier het strand ermee vol zou liggen en het bijna niets zou kosten?

Advertisements

One thought on “Kreeft en bier

  1. Ha, dat zou goed kunnen dat je kreeft dan minder lekker zou vinden. Misschien is kreeft te vergelijken met dure parfums: De maakkosten van een flesje Chanel inclusief flesje zijn 7 euro: de opbrengst minstens 10 keer zoveel. De economie van parfums werkt anders dan voor veel andere producten: Meestal betekent een hogere verkoopprijs minder vraag naar dat product, maar bij parfums is dat juist andersom: een hogere vraagprijs betekent een grotere vraag naar dat product. We vinden het blijkbaar gewoon lekkerder ruiken als we het ons moeilijker kunnen permitteren. Ik zat me dus hetzelfde af te vragen voor mijn flesje Chanel in de badkamer: hoe lekker vind ik het eigenlijk, of zit ik mezelf in de maling te nemen?

    Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s