Nederlands

Wel of niet Nederlands bijhouden

Voor ons is het geen vraag of wij willen dat de kinderen hun Nederlands bijhouden en verder ontwikkelen of niet. Je weet nooit wat het leven voor ons in petto heeft, maar vooralsnog is het plan om over een jaar of drie/vier terug te gaan naar Nederland. Het is meer de vraag HOE we hun Nederlands op peil houden.

Engels sluipt erin

Er wordt in ons huis in het Nederlands gesproken, voorgelezen, gelezen, “ge-Ipad” en soms een film gekeken. Ondanks dat begint het Engels nu in het dagelijks Nederlands te sluipen. Zo is het niet ” dat is zo mama”, maar “dat is so mama”. Simon vertelt mij vandaag als hij uit school komt “ik heb de snack niet kunnen opeten omdat de reces maar heel kort was”. Merel vraagt of ze vandaag een “playdate” mag. Het sluipt erin. Voor je het weet hebben we hier twee Nederlandse Amerikanen rondlopen. Kwestie van tijd.  Ik probeer ze te corrigeren, maar het wordt met de dag erger. Punt gemaakt, Nederlands leren en blijven praten is erg belangrijk.

Zondagsschool

We begonnen op de Eerste Nederlandstalige School in Boston (ENSIB) in september, op de woensdagmiddag van vier tot zes. Dat beviel slecht. Logistiek een ramp en daardoor de hele middag en deel vd avond zoet. Laat eten, laat naar bed. Rampscenario. Bovendien had het proces van emigreren toen al zoveel impact op ons dagelijk leven dat alle energie opging aan het verwerken daarvan. Toen daar het overlijden van de beide oma’s nog bijkwam ben ik op de rem gaan staan. Even geen extra school. Even ademhalen.

In februari zijn we weer begonnen bij de ENSIB, nu gekozen voor de zondagmiddag van 13 tot 16u. In principe één keer per week, m.u.v. schoolvakanties. Dit bevalt beter. De zondag is de ENSIB/ Nederlandse dag. Beter is eigenlijk niet het goede woord …  meer “iets minder erg”. Het is niet de school, maar de tijdsinvestering die er mee gepaard gaat. Het is huiswerk maken in de ochtend, dan snel spulletjes pakken, lunchen en op naar Boston. Elke zondag weer.

Speeltijd stelen

Simon begint op vrijdag vaak al te huilen omdat hij beseft dat hij op zondag naar school moet. Volgens hem houdt hij te weinig tijd over om te spelen. De Nederlandse school als dief van zijn vrije tijd. Als hij er is, vindt hij het eigenlijk altijd leuk, maar er naar toe gaan is een wekelijks terugkerend drama. Dat geldt ook voor Merel, hoewel die wat minder dramatiseert (hierover dan…). Zelf heb ik het idee dat het ook echt in minder tijd zou kunnen. Al met al zijn we er samen zo’n vijf à zes uur per zondag mee bezig. Gevoelsmatig echter draait de hele zondag om de Nederlandse school. Dat gevoel maak het mij niet gemakkelijker de kinderen te motiveren.

Online Nederlandse school

Ik kan er niet meer achter staan en denk echt dat het korter kan. Na veel gesurf, vergelijken en rondvragen hebben we daarom besloten te stoppen met de ENSIB. We gaan van een “live school” naar een online variant (INIO). Dat zou gemiddeld drie tot vier uur per week moeten kosten en is bovendien flexibeler. Het vraagt alleen meer inzet van de ouders. Dat heb ik er wel voor over. We starten daar na de zomer.

nl vlag

Advertisements

One thought on “Nederlands

  1. Zo jammer dat het zo lastig gaat. In Zweden regelen ze dat beter, hier krijgen kinderen een paar uur per week les in hun moedertaal op school.

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s