Snow Boot Camp

We hebben het getroffen deze winter. Niet alleen hebben de Patriots uit Boston de Super Bowl gewonnen, we breken ook alle sneeuwrecords. Er is voor zover we weten nog nooit zoveel sneeuw gevallen. De archieven gaan niet verder terug dan 130 jaar. 2015 staat op nr. 1. Het is de combinatie van sneeuw en extreem lage temperaturen. Daardoor smelt de sneeuw tussendoor niet en hoopt het zich maar op. Er is nu in 8 weken tijd bijna 3 meter sneeuw gevallen. Nachten van beneden de -20 zijn heel normaal geworden. Pas sinds deze week is het wat “warmer” en smelt er mondjesmaat wat weg hier en daar.

Nu vragen jullie je natuurlijk af hoe de Desperate Dutch Wife dat allemaal overleefd? Ik heb inmiddels een aardige schouderpartij met al dat sneeuwschuiven en scheppen. Het is mijn nieuwe sport geworden. Zie het als een soort van bootcamp of beter gezegd snowbootcamp. Lekker sporten in de buitenlucht op je snowboots. Je outfit bestaat uit een skipak, wanten, dikke muts én goede snowboots (Sorel, LLBean of Noth Face). Dat laatste is essentieel, met slechte laarzen houd je het niet lang uit bij -20. Koude tenen zijn bijzonder pijnlijk en slecht te ontdooien. Verder heb je nodig een goede sneeuwschep (www.homedepot.com), een zak icemelt (aant. kilo’s afstemmen op je trainingsniveau, Gem.$1/kg, reken op 10kg per week) én twee bezems (een kleine harde en een brede zachte).

Variatie 1: het grote schepwerk voor je schouderpartij

Het blijft mijn favoriet. Dit gaat het beste na een heftige storm met min. 25 cm sneeuw. Maar leuker wordt het bij meer dan een halve meter. Waar je ook schept bij elke zwaai zit je schep meteen vol lekker verse droge sneeuw. Vervolgens maakt je vanuit je heupen een forse zwiep en gooi je die sneeuw op de dichts bijzijnde sneeuwberg. Hier worden vooral je schouderspieren getraind, maar als je je buikspieren goed aanspant krijgt ook je wasbordje een goed beurt. Probeer het zwiepen wel met rechts en links af te wisselen om scheefgroei te voorkomen. Begin niet als een bezetenen te scheppen want je valt gegarandeerd door de mand oftewel het schiet in je rug. Da’s niet zo leuk voor je vrouw want dan moet die alleen scheppen. En niet iedereen heeft natuurlijk een vrouw met een voorliefde voor buitensporten.

Variatie 2: sweeping

Dit is het vegen van de oprit nadat de grote laag is verwijderd. Dat vraagt iets meer van je conditie en traint vooral je armspieren. Wil je je bovenbenen ook meenemen dan neem je gewoon een wat grotere stofbezem en probeer je in één ruk een hele baan voor je rekening te nemen. Het balanceren op de gladde oppervlakte van een stijl aflopende oprit (lees, die van mij) terwijl je veegt, maakt dat je ook je balans genoeg aandacht krijgt. Je moet wel uiterst geconcentreerd blijven. Onderschat dit niet want de praktijk wijst uit dat als je even niet oplet, zelf mannen van bijna 2 meter met hun bakkes op de bumper van een bevroren auto belanden. Doet best zeer begrijp ik 😉

Variatie 3: icemelt strooien

Deze oefening is meer voor de beginnende sporter of gewoon voor luie donders. Je kunt het ook laten aansluiten op variatie 1 en 2, dan krijg je de perfecte oprit. Als ik had geweten wat voor winter dit zou worden had ik aandelen gekocht bij de icemelt fabrikant. Icemelt zijn korreltjes zout met chemicaliën of “diervriendelijke”alternatieven daarvan. Je strooit het over een ijs- of sneeuwlaag en gaat dan snel weer naar binnen om koffie te drinken. Als je koffie op is, is het ijs gesmolten (als de laag icemelt tenminste dik genoeg is aangebracht). Vervolgens kun je met de bezem de ontstane sneeuwdrap naar beneden vegen en op de grote hoop zwiepen. Let op!! Deze variant leent zich niet voor 20cm of meer sneeuw, dan zul je toch echt eerst moeten scheppen (of meteen door naar variant 4). Als je echt los wilt, til je die 10 kg zak een paar keer boven je hoofd alvorens je de korreltjes over de grond strooit. Ook bij deze oefening is het balanceren een belangrijk onderdeel.

Variatie 4: De Lazy Yankee way (van horen zeggen…)

Stap 1

Je opent ’s ochtend de gordijnen. Kijkt naar buiten en ziet meteen dat je niet naar je werk kunt vandaag…….

Stap 2

Je zet je laptop aan zodat je baas je “online” ziet, stuurt snel twee of drie mailtjes met uiteraard een c.c. naar je baas. Dan heb je je wakkere, online status bevestigd.

Stap 3

Je pakt je telefoon en klikt op je Snow Plowing app en bestelt een snow removal beurt. De diehard luie Yank heeft in de zomer al een deal gesloten met zijn Lawn Mowing hulpje en die hoeft niet eens te bellen. Dat wordt gewoon geregeld.

Stap 4

Je draait je weer om en slaapt verder.

En nu maar hopen dat je niet wakker wordt van de sneeuwschuiver of snowblower van snowplowing.com. Of erger nog…… van je kinderen want die hoeven ook de deur niet uit vandaag.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s