De atheïstische sneeuwpop

Als “Roomparent” van Simons klas word ik geacht te zorgen voor een kerstgeschenk voor de leerkrachten. Het is gebruikelijk daarvoor geld te verzamelen en dat te overhandigen in de vorm van een geschenkbon. Ik dacht, als gierige Nederlandse, aan een paar dollars per ouder, maar het blijkt om grotere bedragen te gaan. Amerika zou Amerika niet zijn als dat niet aan allerlei regeltjes moet voldoen. Zo mag een docent als privé geschenk niet meer dan 150 dollar krijgen. Om “omkoping” van docenten te voorkomen mag éen ouder niet meer dan 50 dollar geven. Waarvoor ouders docenten dan omkopen is mij nog niet helemaal duidelijk…. extra aandacht waarschijnlijk. Ik vond het een beetje kaal alleen geld dus heb ik bedacht dat we een kerstboom in de klas zetten waar kinderen een zelfgemaakte versiering in kunnen hangen. Daar heb ik een grote (culturele) denkfout gemaakt….. op deze publieke school mag niets verwijzen naar welke religie dan ook. Prima policy natuurlijk, maar dat een kerstboom alleen al niet mag had ik dan weer even niet bedacht. Eigenlijk mag er niets dat ook maar riekt naar kerstmis. En de oorsprong van de kerstboom is niet eens religieus (http://nl.wikipedia.org/wiki/Kerstboom). Het heet hier dan ook geen kerstvakantie, maar winterreces of ze hebben het over “the hollidays”. Het is ook geen kerstgeschenk, maar een oudejaarsgeschenk. Inmiddels zijn er al kinderen aan het knutselen geslagen en moet ik iets anders bedenken om al dat moois aan op te hangen. Het meest ongelovige wat in mij opkomt is een sneeuwpop. Die zijn over het algemeen niet gelovig en komen in geen enkel bijbel of ander heilig geschrift voor. Uit de rommelkelder van de huisbaas heb ik een mooie standaard gevist (lees lamp gesloopt) en dankzij de overdreven verpakkingszucht van amazon.com had ik karton genoeg voor wel 10 sneeuwmannen. De sneeuwpop hangt vol haakjes voor versieringen en heeft een rugzakje voor tekeningen, (nieuwjaars)kaarten want kerstkaarten mag natuurlijk niet. Daarmee ben ik weer even van de straat geweest en de kinderen vinden het prachtig….. Terwijl ik naar huis loop, vraag ik mij meteen af of ik nu niet achtervolgd ga worden door de emancipatiewetten omdat de sneeuwpop een mannetje is, maar dan hadden ze het vast wel gehad over een snowperson……

kerstman 1 sneeuwman 2

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s