Over Sinterklaas, witte zwarte piet en niet achter in bus zitten.

warte+pietTerwijl in Nederland de discussie over wel of niet een zwarte piet in volle gang is, is de witte piet in huize H. al lang geïntroduceerd. Zwarte pieten in de Nederlandse traditie is hier op zijn zachts gezegd vreemd en met een beetje geluk zou het zelfs strafbaar kunnen zijn. Ik besluit daarom al in een vroeg stadium de kinderen uit te leggen waarom zwarte piet hier gewoonweg niet kan. Dus ik, geschiedkundige als ik ben, de kinderen verteld van de slavernij, disciriminatie, rassenonderscheid, Martin Luther King en natuurlijk Rosa Parks die haar plek in de bus niet wilde afstaan aan een blanke om vervolgens achter in de bus te moeten gaan zitten. De kinderen vinden het allemaal de gewoonste zaak van de wereld en als “er iets niet klopt in de schoen” wordt het meteen geweten aan het feit dat die witte pieten nog niet zo goed getraind zijn 😉 Een paar weken nadat ik ze heb uitgelegd waarom we hier dus witte pieten hebben, vraag ik nog eens aan ze of ze onthouden hebben waarom dat ook alweer is. Merel antwoordt braaf met “daar worden de gekleurde mensen verdrietig van” en Simon weet het niet meer. Even later weet hij het toch: “ omdat gekleurde mensen niet achterin de bus willen zitten” ………

Advertisements

One thought on “Over Sinterklaas, witte zwarte piet en niet achter in bus zitten.

  1. Pingback: Zwarte of witte piet (UO)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s